Despre difuzoare Focal, fizica si grafice

difuzoare focal

Fie ca sunteti un iubitor al muzicii sau sunteti un audiofil, pe siteul www.auto-sound.ro veti putea gasi cele mai performante sisteme audio pentru masina dumneavoastra, deoarece dorim sa va oferim o experienta a muzicii de cea mai buna calitate. Printre produsele noastre putem enumera sistemele audio performante de tip Kit (amplificator + difuzoare) dar si seturi complete de difuzoare Focal. Si pentru ca dorim sa va oferim sfaturi utile, dorim sa intram unpic in materia de fizica care trateaza subiectul undelor si a sunetului pentru a va putea inbunatatii experienta acustica.

Principiul de functionare al unor difuzoare Focal si nu numai

Insa, inainte asta, vom privi la constructia generala a unor difuzoare Focal pentru a intelege mai bine cum este produs sunetul. Orice difuzor functioneaza cam pe acelasi principiu, transformarea pulsatiilor de curent alternativ in miscari ale unei membrane. Pentru asta, fiecare difuzor are doua elemente, un magnet foarte puternic, si o bobina atasata de membrana acestuia. Dupa cum stiti, daca aplicam un curent intr-o infasurare de sarma subtire (lita), vom observa existenta unui cam magnetic atunci cand apropiem diferite obiecte metalice. Ei bine, acesta este si principiul din spatele unor difuzoare Focal sau orice alt tip.

Pentru a intelege mai bine sunetul si modul lui in care acesta se propaga trebuie sa ne intoarcem in bucatarie. Luati un vas cu gura mare si umpleti-l cu apa. Folosind fie o graunta de cereale sau orice alt corp de mici dimensiuni. Atuncati corpul in apa observand cum ricoseaza undele acesteia de marginile vasului. La fel se intampla si cu sunetul.

Despre graficul de raspuns al unor difuzoare Focal

Sunetul produs de niste difuzoare Focal este unul puternic si clar, iar in cazul celor de Bass, nu putem spune decat ca acesta umple intreaga masina. Insa, modul in care acesta este perceput depinde foarte mult de pozitionarea difuzoarelor de bass dar si a frecventelor pe care sistemul audio le poate oferi. Asadar, atunci cand doriti un sunet de cea mai buna calitate va recomandam sa optati pentru un sistem audio dotat cu un egalizator de frecvente.

Reglajul frecventelor trebuie sa fie facut in primul rand, respectand curba de frecventa difuzoarelor. Orice model de difuzoare Focal vine insotit de documentatie tehnica, locul unde veti gasi si curba de raspuns a echipamentului. Linia sau graficul descrie intensitatea sunetului in raport cu plaja de frecvente a spectrului auditiv. Pentru a citi corect trebuie doar sa tineti cont de extremele graficului si de locul unde acesta are varful. In functie de tipul de difuzoare Focal ales, graficul va avea punctul maxim in regiunea din stanga (la cele de Bass) centrala pentru medii, si in extrema dreapta la cele de inalte.

Odata ce ati inteles acest grafic, puteti incerca sa-l reproduceti cu ajutorul egalizatorului incercand sa ridicati sau sa compensati (in functie de preferinte) exact acele varfuri. Pentru a obtine graficul de raspuns al intregului set de difuzoare Focal suprapuneti toate cele 3 grafice, bass, medii si inalte.

Pentru mai multe detalii despre gama de difuzoare Focal va asteptam cu drag pe siteul nostru www.auto-sound.ro, locul unde veti gasi cele mai performante echipamente audio pentru cei mai pasionati audiofili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *